USLA TRÖSTARE

Det är Job som utbrister: Ni är usla tröstare! Job var en framgångsrik, lycklig och gudfruktig man som plötsligt drabbades av olyckor. Hans fastigheter blev förstörda, hans boskap blev dödad och alla hans barn strök med i en katastrof. Inför denna sorg känner hans vänner att de måste komma och stötta honom. Försöka trösta honom. Det börjar med att de sitter tysta i flera dagar med honom. I o f sig en ganska bra start. Närhet är väl det viktigaster i stunder av sorg. Ord räcker inte till. Sedan kommer det.

 

Job börjar tala och han börjar med att förbanna sin födelsedag. Han uttrycker sin förtvivlan. Han talar om sina grubblerier och frågor varför Gud kunde tillåta det hända. Hans vänner försöker hitta olika förklaringar. Men det slutar med att han kallar dem usla tröstare. Varför? Vännerna anser att Job bör söka felet hos sig själv. På något sätt har han dragit på sig en skuld inför Gud och fått sota för det. Detta kan Job inte köpa eftersom han inte för sitt liv kan se vad det skulle vara för överträdelse han gjort. Han som varit så noga med sin gudsrelation.

Till slut är det en av de yngre männen som inte kan hålla tyst. Han säger sig ha tigit för att ålder och vishet ska få tala först. Men han upptäcker till sin förvåning att han trots sin ungdom besitter en visdom som de äldre vännerna tycks vara starrblinda för. Både Job och hans vänner gör fel bedömning av läget. Det handlar varken om att Job gjort något fel. Men Job tar också miste. Han anser sig kunna dra Gud inför rätta. Han vill avkräva Gud ett svar. Men den yngre Elihu säger att vi ser inte vad som händer bakom ridån av det som synbarligen sker. Vi har inte rätt att döma Gud i hans vishet. Snart blandar sig Gud själv i talet och ber Job möta honom som en man. ”Var fanns du när jag lade jordens grund?”

Det Job inte fått veta från början, men som vi får veta i början av Jobs bok är att Gud tillåter Satan att ta ifrån Job alla materiella välsignelser. Satan menar att det är därför Job tror på Gud. Gud tillåter då detta ske. Varför tillåter han det ske? Han vill bevisa för åklagaren att Job är en sann gudsvän som inte tappar tron när ondska träffar honom. Lidandet är inget filosofiskt godtagbart skäl att förkasta möjligheten att Gud finns. Det kan finnas en högre avsikt med lidandet som vi inte känner.

Vad händer med Job? Han blir återupprättad. Han får igen både egendom, rikedomar och barn. Naturligtvis kan inget ersätta de barn han förlorade. Men Gud känner vår smärta och vet också att trösta oss i den. Världen är komplex och vi förstår inte allt som händer oss. Med Guds godhet kommer bestå. Han ska visa en väg till välsignelse, tröst och frälsning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *