Trettonhelgen

De vise männen
På tisdag firar den kristna kyrkan att de vise männen från Österns land kommer för att hylla och tillbe Jesus. Kasper, Melker och Baltsar säger traditionen att de hette. Egentligen vet vi inte hur många de var. Att det blivit tre beror på de tre gåvorna: guld, myrra rökelse.

Det står i Matteus evangeliet att de följde en stjärna. Ett tag var den dold för dem och då försökte de hitta barnet hos Herodes. Vilket bevisar att de var övertygade om att det var en kungason. När de fått lite hjälp från de skrift kunniga i Jerusalem begav de sig av mot Betlehem som profeterna talat om. Då står det att stjärnan visar sig igen. De fylldes av stor glädje står det. Jag tycker det fångar evangeliet i sin kärna: Att de fylldes av glädje. De hade varit vilse ett tag. Men nu såg de tydligt vägen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *