Ni ska se mig!

Söndagens text enlig kyrkoåret: Joh. 16:16-22

Jesus säger något som gör lärjungarna fundersamma. Han säger: “En kort tid och ni ser mig inte längre, ännu en kort tid och ni ska se mig igen” När Jesu efterföljare får höra detta har de inte vårat perspektiv. Ett perspektiv som vi kanske tar alltför givet ibland som bibelläsare? De hade ingen föreställning om att Jesus skulle gå en våldsam korsdöd till mötes. På sin höjd kanske de funderade på att ha skulle resa bort ett tag. Men inte att han skulle förrådas av dem själva och utlämnas till att dö på ett kors.

Det kanske är därför han är så kryptisk i sitt uttalande? Han vet dock att ett ohyggligt lidande ligger framför honom. Han ger en liten ledtråd när han talar om en födande kvinnas kval. Ett lidande som upplevs som ett dödshot men som ändå leder till liv.  Lärjungarna står inför en enorm kris. Deras tro ska skakas om i grunden.

Utifrån det mänskliga perspektivet så vet vi ju inte alltid utgången på kriser. Vi vet inte med säkerhet om det kommer gå bra. Vi hoppas det. Men det är här det intressanta ligger. Jesus säger med 100% övertygelse och förvissning: Ni ska se mig igen! Det gäller inte bara hans egen död och uppståndelse. Det gäller även lärjungarnas tro och framtid. Även om honom som förnekar honom, Petrus, har Jesus gott hopp fast han vet att han kommer frestas av mörkrets makter. “Jag har bett för dig att din tro inte ska ta slut. Och när du en gång vänt tillbaka, styrk dina bröder” säger Jesus i Lukas evangeliet vid den sista måltiden.

Jesus utstrålar alltså trygghet, tro och försäkrar en god utgång om de bara fortsätter följa honom genom krisen. Även om det innebär att de ett tag inte kommer att se honom.

Då tänker jag såhär: Hans försäkran kan väl i hög grad även gälla hans återkomst från himmelen till jorden? Änglarna säger ju till de församlade som står kvar på berget efter att Jesus lyfts upp inför deras åsyn: “Ni män från Galileen, varför står ni och ser mot himlen? Denne Jesus som har blivit upptagen från er till himlen, han ska komma igen på samma sätt som ni har sett honom fara upp till himlen!”

Vi ska se honom! Och hinner han inte tillbaka innan vår tid på jorden är slut så finns också där hoppet om att få se honom bland de heliga i himlen. Och för den som söker Gud finns också ett hopp om att han eller hon kan få se Jesus med trons ögon.

“Ni ska se mig!”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *