Evolutionärt vilddjur

Många idag lever i en sorts grumlig föreställning att vi är en produkt av en våldsam, evolutionär historia. Det betyder att många idag tror att många beslut man tar och handlingar man utför har sina rötter i kampen om det naturliga urvalet. Bakom vår civiliserade yta grinar ett vilddjur! – Finge jag chansen skulle jag slita inälvorna ur dig! Är det så?

Det är faktiskt en väldigt skrämmande syn på livet, medmänniskan och vårt gemensamma samhälle. Och stämmer verkligen en sådan filosofi med verkligheten?

Den kultur som ligger till grund för dagens välfärdssamhälle i framför allt västvärlden byggdes upp på kristna normer. I grunden fanns en hög moral och respekt för nästan. Alla fick lära sig tio Guds bud och det dubbla kärleksbudet. Alla! Det svenska ordet lasarett har sitt ursprung i kristna ordnar som tag sin an sjuka.

Även om vi är nästan helt sekulariserade på bara några decennier så har vi hitintills handlat och tänkt kristet. Även den tid då vi bestämde att lag skulle utgå från folket och inte från Guds ord.

Men vad kommer hända den generation som inte kommer att ha något av det arvet. Som är riktigt lyckade ur sekulär synpunkt? Jag bävar!

Vi ser redan hur vilddjuret inom oss börjar ta alltmer plats.

Herre, fräls oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *