Kyrka i kris

Läste häromdagen i en tidningsartikel att 17 000 personer lämnade Svenska Kyrkan under september i år. Det är skrämmande siffror. Inom det vi traditionellt kallas frikyrkan är trenden likadan. Flera samfund har gått ihop för att kunna samordna resurserna bättre. Många kapell och kyrkor stängs och säljs. Många församlingar upphör. Man skulle verkligen kunna säga utan att överdriva att de kristna samfunden och kyrkorna befinner sig i kris. Allt färre går på gudstjänster, allt färre konfirmerar sig. allt färre låter döpa sig.

Samtidigt ökar andligheten i Sverige. Allt fler söker sig till alternativa andliga terapier. Ofta med orientaliskt ursprung. Man vill finna frid för själen. Man vill hitta en mening i tillvaron

Vad ska vi göra som kyrka och kristna i Sverige för att ta vara på denna andliga längtan som ändå finns i folksjälen? Ja, jag tror inte att verksamheter och nya idéer eller andra tricks kommer att lösa frågan. Det har redan gjorts försök i så många församlingar med sådant utan någon större framgång.

Det finns kyrkor som inte följer den negativa trenden. De växer och är attraktiva. Det som de äger gemensamt är att de har en andlig pregnans och djup tro på andliga realiteter. Deras fokus ligger inte i första hand på att vara trendiga (även om del är det, men inte alla) utan att vara andligt relevanta. De tror att Gud har något att erbjuda människan idag. De är inte blyga att saluföra det och de får också se att det fungerar.

Många kyrkor anser sig erbjuda detta också. Men de beter sig inte som om de trodde på det riktigt.

En teolog vid namn Werner G. Jeanrond skriver i inledningen av sin bok ”Kyrkans Framtid” att kyrkan har alltid befunnit sig i kris. Men att hon alltid har hittat en framkomlig väg i olika tider. En annan predikant som hade stort inflytande på ett av våra stora kyrkosamfund skrev på sin ålders höst en bok som hette ”Brytningstider – Segertider.” Under sin karriär som predikant hade han sett att det som verkar hotfullt i själva verket innehåller fröet till framtiden.

Törs vi vara lika visionära?

Paul Grönberg/pastor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *